Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Την αναπηρία ως όρο μπορούμε να την αντιληφθούμε ως τη συνισταμένη δύο παραγόντων, αφενός των ικανοτήτων ενός ατόμου και αφετέρου των απαιτήσεων του περιβάλλοντός του. Καθώς η σχέση αυτή είναι άνιση, τα άτομα με αναπηρία δεν ζητούν ούτε ευνοϊκότερη μεταχείριση ούτε τον οίκτο των υπολοίπων, αλλά ίση μεταχείριση δεδομένης της ανισότητας που δημιουργείται από την παραπάνω σχέση. Η πολιτεία και η κοινωνία οφείλει να γεφυρώσει το χάσμα αυτό έτσι ώστε να μην φτάσουμε στο φαινόμενο της περιθωριοποίησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.Και ας εστιάσουμε στην κοινωνία και συγκεκριμένα στις καθημερινές μας συμπεριφορές και στάσεις. Η 3η Δεκέμβρη αποτελεί αφόρμηση να εμπλακούμε σε αυτή τη διαδικασία ως ενήλικες και να εμπλέξουμε σε αυτή και τα παιδιά. Ενσυναίσθηση, κατανόηση, σεβασμός είναι αρχές που μπορούν να κατακτηθούν και να καλλιεργηθούν, απαραίτητες στο να χτίσουμε μια κοινωνία δίχως προκαταλήψεις και στεγανά.
Και θα επικεντρωθώ στο πως θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε αυτές τις αρχές σε μαθητές μέσω της παρουσίασης ενός εκπαιδευτικού σεναρίου. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σενάρια στο διαδίκτυο, και αυτό που θα ακολουθήσει δεν είναι παρά ένα ομοειδές, χωρίς περαιτέρω αξιώσεις παρά μόνον να συγκινήσει και να καλλιεργήσει συνειδήσεις.Σενάριο (Γυμνάσιο/Λύκειο, απαιτείται μια διδακτική ώρα για τα βήματα 1-5)
1ο βήμα
Εισαγωγή στο θέμα: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
2ο βήμα
Διακρίνουμε τους μαθητές σε τέσσερεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι μαθητές φορούν ωτασπίδες, στη δεύτερη κλείνουμε τα μάτια με μαντήλια, και σε μια τρίτη οι μαθητές κάθονται σε αναπηρικό καροτσάκι και απαιτείται περιορισμένη κινητικότητα- κανείς δεν μπορεί να βγάλει ωτασπίδες ή μαντήλια ή να σηκωθεί από το καροτσάκι ως και τη λήξη της διαδικασίας- οι υπόλοιποι μαθητές παρακολουθούν ως  έχει.
3ο βήμα
Παρακολουθούν μια μικρή μήκους ταινία σχετική με το θέμα. Προτεινόμενη: https://www.youtube.com/watch?v=nbBN5Y0Nu-c

4ο βήμα
Ακολουθεί συζήτηση κατευθυνόμενη από τον εκπαιδευτικό. Ενδεικτικά παρατίθενται ερωτήσεις για την υποκίνηση των μαθητών:
1.Ποιά συναισθήματα σας δημιούργησε η ταινία;
2.Πώς νιώθει ο νεαρός πρωταγωνιστής; Πώς θα νιώθατε εσείς αν ήσασταν στη θέση του;
3.Έχετε στο στενό σας περιβάλλον συναναστροφή με άτομα με ειδικές ανάγκες; Ποια είναι η συμπεριφορά σας;
5ο βήμα
Ζητάμε από τους μαθητές που είχαν κάποιο ρόλο (τρεις ομάδες) να βγουν από το ρόλο τους και να περιγράψουν στους συμμαθητές τους πως βίωσαν οι ίδιοι την όλη εμπειρία. Αντιμετώπισαν κάποια δυσκολία στο να παρακολουθήσουν την ταινία ή στο να εκφραστούν(κίνηση); Συζήτηση
6ο βήμα
Οι μαθητές που δεν είχαν αναλάβει ρόλους (τέταρτη ομάδα) φορούν ωτασπίδες, μαντήλια ή κάθονται σε καροτσάκια (ανάληψη ρόλου) και με τη βοήθεια των συμμαθητών τους προσπαθούν να κινηθούν στους χώρους του σχολείου και να συνεχίσουν ένα μέρος του υπόλοιπου σχολικού χρόνου (μαθήματα, διαλλείματα) όντας στο ρόλο που έχουν αναλάβει. Είναι ώρα να βιώσουν ό,τι και οι συμμαθητές τους από τις τρεις ομάδες με ρόλους αλλά και πρόκληση για τους υπόλοιπους μαθητές της τάξης κυρίως και ως ένα βαθμό του σχολείου γενικότερα στο τι συμπεριφορές θα αναπτύξουν.
Με το τέλος της σχολικής ημέρας τερματίζεται η διαδικασία και ολοκληρώνεται το σενάριο.
Οι στόχοι του σεναρίου μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:
·         Βιωματική διερεύνηση θέματος
·         Καλλιέργεια ενσυναίσθησης και σεβασμού
·         Καλλιέργεια συνεργατικότητας


Μάρκου Παρασκευή
parevage@gmail.com
Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου